Pages

October 30, 2010

Grilled Chicken... lagi



Dinner kami untuk beberapa malam yang lepas.. Sekurang2nya satu hari dalam seminggu (selalu 2x) memang ada hidangan grilled chicken dan lamb atau beef, dan saya suka menyediakannya.  Selalunya buat chicken mayonnaise macam resipi sebelum ni.. dah jemulah pulak.  Hidangan macam ni selain mudah, mengenyangkan, sihat dan yang penting dapur bersih tanpa percikan minyak... takdelah penat2 nak lap dapur lepas masak.


Bahan2 untuk 2 orang:

Separuh bahagian ayam - saya tambah lagi seketul wing
1 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 cm halia *
1 batang serai *
1/2 - 1 sk ketumbar *
Lada hitam *
Garam
Gula
Sos cili
Worcestershire sos

Cara2 :

1)  Kisar semua bahan *.  Lada hitam kalau nak tumbuk kasar2 lagi best...
2)  Campurkan semua bahan kisar dengan bahan2 yg lain (semua main agak2 je, ikut citarasa ye...).  Gaulkan dengan ayam dan perap selama 2-3 jam (saya selalunya perap belah pagi dan bakar belah malam)
3)  Bakar dalam oven dengan kepanasan 220C selama 45 minit atau ayam masak keseluruhannya... Sebelum tu kadang2 saya lalukan minyak zaitun kat atas ayam sebelum bakar, kadang tak...

Hidangan sampingan :

1.  Grilled potato - buang kulit kentang, cuci dan lap.  Lumurkan dengan butter atau majerin, bungkus dengan aluminium foil.  Bakar bersama ayam...

2.  Vege salad seperti gambar di bawah... letak sos thausand island.  Simple kan?

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...