November 9, 2010

Cheese Cipom




Hahaa... itu buka typo tp memang sengaja akak tulis tajuk lagu tu. Sebenornya akak malu nak mengaku nama asalnya Chiffon Cheesecake.. Kisahnya, saya dah lama teringin nak buat chiffon, tapi tak beli2 jugak loyang dia.  Sebelum tu tak dapat cari cream of tartar kat sini pun jadi alasan.  Masa balik M'sia hari tu dah beli dah... selesai isu cream of tartar. Minggu depan dah nak raya haji, duk fikir2 nak buat kek apa.. asyik2 kek coklat dan kek carrot.. nak jugak tukar2.  Bila tengok koleksi resipi, jumpa resipi chiffon cheesecake ni dari ILHAM DAPUR.. salah satu blog resipi yg sesekali saya jengok.  Nampak cantik dan gebu sesangat!!!  Sungguh menggoda... Semua bahan ada, loyang je kat supermarket Ramez lagik..

Tak kiralah, nak juga buat!  Sambil menunggu cleaner yg lambat sangat datangnya hari ni, dan menyuap nasi kat En Fawwaz yg tiba2 nak makan nasi awal disaat saya memulakan projek... dan bakar kat loyang kek biasa.  Sebenarnya OK je jadiknye, cuma mungkin tak berapa lawo.  Keknya lembut, moist, sedikit manis (mungkin sebab saya guna gula biasa)...  Yang penting Fawwaz sangat suka sehingga hampir separuh dia makan dan tak bagi mama n abah pegang punn.. hahahh!  Nampaknya weekend sok kenalah melawat Ramez untuk dapatkan loyang... Resipi originalnya ku cut & paste je dari sini...


--------------------------

Sumber Resipi : ALEX GOH (FANTASTIC CHEESECAKE)


Bahan-bahan

A
  • 60g susu segar
  • 40g krim cheese
  • 25g butter
B
  • 65g tepung gandum
C
  • 4 biji kuning telur gred A
D
  • 4 biji putih telur gred A
  • 100g gula
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1/8 sudu kecil krim tartar
Cara-cara :

1. Masak bahan A sehingga sebati (double boiler).

2. Angkat kemudian masukkan B dan kacau sebati.

3. Masukkan pula C dan kacau sebati.

4. Pukul putih telur dari bahan D hingga berbuih. Kemudian masukkan bahan-bahan yang selebihnya dan putar lagi sehingga kembang (bertanduk).

5. Masukkan putih telur dalam adunan cheese tadi (langkah no. 3) secara kaup balik dengan spatula sehingga sebati.

6. Jangan digris loyang dan bakar dengan suhu 175 C selama 35-40 minit atau bergantung pada oven masing-masing . (maz bakar dengan suhu 150 C selama 35 minit)



2 comments:

zulfa zainal said...

saja nak syer apa yang aku tahu berkaitan cream of tartar nih...

asal kejadiannya daripada proses pembuatan wain.... mendapan yang terdapat kat dasar tong wain tu lar jadinya cream of tartar nih...

Benda ni ble ko subtitute dengan baking soda/cuka.

Shelf Life of Cream of Tartar - From everything I have read and seen in our winery, Cream of Tartar has an indefinite shelf life if kept tightly closed and stored away from heat. As my husband and I have a vineyard and make wine, I see no reason that you can’t keep it indefinitely.
Cream of tartar is the common name for potassium hydrogen tartrate and also tartaric acid, an acid salt that has a number of uses in cooking. It is obtained when tartaric acid is half neutralized with potassium hydroxide, transforming it into a salt. Grapes are the only significant natural source of tartaric acid, and cream of tartar is obtained from sediment produced in the process of aging wine. It is found on the insides of the wine barrels and sometimes at the bottom of bottles of wine. It crystallizes out as a hard crust in the barrels.

Cik Siti said...

isk iye ke? Aku beli ada cop halal Jakim tu.. huhu

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...