Buat kentang sambal versi nipis untuk dimakan waktu sahur pagi tadi. Asalnya ternampak adik bongsu saya menayang dry ubi sambal dia.. lantas teringin sesangat. Sahur tadi makan dengan nasi panas dan telur dadar je.. memang best! First time pun sahur dengan nasi putih...
2 biji kentang
6 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
3 sudu cili kisar
2 sudu gula
Sedikit garam (dlm 1/2 sk kot..)
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara2:
1) Kentang dikupas kulit dan dipotong nipis. Kemudian di lumur dengan garam dan goreng garing (sebelum tu saya rendam kejap dengan air kapur, tak buat pun takpe)
2) Tumis bawang dan cili kisar sampai nampak sedikit garing. Masukkan garam dan gula, biar sampai pekat dan berkilat.
3) Matikan api dan biarkan sambal tumis sejuk sedikit... baru masukkan kentang goreng. Gaul rata hingga semua kentang disaluti cili..
No comments:
Post a Comment