Mula2, keluarkan inti karipap tu dari peti... Mari lihat langkah seterusnya...
Bahan2:
1/4 labu bawang besar - potong dadu
1 ulas bawang putih - racik halus
1/2 cawan (lebih pun takpe) daging kisar (ground meat)
Inti karipap - dalam 1 1/4 cawan
2 butir telur
Kulit popia - yg besar sikit
Cara2:
1) Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
2) Masukkan daging kisar dan kacau2 sehingga daging masak atau bertukar ke warna pucat
3) Masukkan inti karipap... kacau sebati dan angkat
4) Bila inti dah sejuk, masukkan telur dan adun sampai sebati
5) Sediakan kulit popia... sudukan inti ke atasnya. Lipat 4 segi.. Saya basah2kan sikit dengan air supaya senang melekat
6) Goreng atas kuali atau pan dengan sedikit minyak (sekadar percikan) dan balik2 kan..
No comments:
Post a Comment