Kuih pau ni kegemaran dia. Dia boleh makan 3 ketul sekali harung. Padahal, dia ni jenis picky.. Apa2 pun, air tangan ibu lah yg terbaik untuk anak2. Sebab kita tau apa kandungannya dan bagaimana kita membuatnya. Sebaiknya, kalau masak apa2 tu, kita sambil berzikir atau bersalawat. Cuma kalau hati tengah resah, lupa juga nak buat. Kalau untuk jual2 tu, InsyaAllah.. selalu ingat.
Resipi dari MyResipi sumbangan LynSham. Tapi saya buat 1/2 adunan je. Kalau nak yg original version, boleh le klik ke my resipi ye! Konon2 bagi kaler pink dan nak buat rose. Tapi sebab terlama saya nak kukus tu, rose tu dah jadi rose haru biru.. Belum kukus dah mekar kelopak2nya.. hehe!
KUIH PAU
Sumber: My Resipi
Olah semula : Cik Siti
Bahan A
225 g tepung pau (saya guna tepung gandum je)
140 ml air
1 sudu kecil susu pekat manis
1 1/2 sudu kecil yis
Bahan B
150 g tepung pau (saya guna tepung gandum)
90 g gula kaster (agak manis..)
20 g shortening
1 sudu besar double action baking powder
1/2 sudu kecil bread softener (saya guna bread improver)
Bahan C (larutkan)
50 ml air
1/4 sudu kecil ammonium carbonate (saya guna soda bicarbonate)
Sedikit garam
Bahan D
Inti ikut citarasa
Cara2:
1) Satukan semua bahan A dan uli sampai lembut. Perap selama 30 minit.
2) Masukkan dalam bekas (1) Bahan B dan C (saya dah terlupa nak larutkan dulu. Masuk je terus..). Uli sampai halus. Perap 30 minit lagi.
3) Bahagikan adunan dalam 20g-30g setiap satu. Masukkan inti. Biarkan dalam 15 minit.
4) Sebelum mengukus, pastikan air kukusan sudah mendidih.
5) Kukus pau selama 10 minit.
No comments:
Post a Comment