September 14, 2009
Snow peas with shrimps
Bahan2:
Snow peas
Udang - buang kulitnya
Halia - tumbuk/kisar
Bawang putih - diketuk
Kiub ayam
Sos tiram
Tepung jagung
Sedikit garam
Minyak masak
Cara2:
(1) Bersihkan udang dan perap bersama halia dan sedikit tepung jagung selama 30 minit.
(2) Goreng seketika udang yang telah diperap dan angkat.
(3) Gunakan minyak yang sama dan tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi.
(4) Masukkan baki bahan perapan udang, sos tiram dan kiub atau serbuk pati ayam. Tuang sedikit air.
(5) Masukkan snow peas dan biarkan. Bila hampir layu masukkan bancuhan tepung jagung hingga menjadi agak pekat.
(6) Akhir sekali masukkan udang yang digoreng tadi dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
... yang dibakar dengan pemanggang ajaib! Hari tu masa pergi ke Langkawi, ada akak tunjuk barang2 tuaian.. Salah satunya ialah pem...
No comments:
Post a Comment