September 16, 2009
Cucur Badak
Bahan2:
Keledek
Tepung gandum
Inti:
Kelapa parut
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Udang kering
Cili kisar
Kunyit atau serbuk kunyit pun boleh
Garam
Gula
Cara2:
(1) Rebus keledek dan toskan bila dah masak. Lenyek.
(2) Campurkan tepung dan uli. Tepung jangan banyak sangat. Cukup sekadar adunan tidak melekat. Kalau tidak, kuih jadi keras/liat atau rasa tepung jee..
(3) Ambil tepung, masukkan inti dan kepalkan menjadi bulat-leper.
(4) Goreng dengan api sederhana.
Untuk buat inti:
(1) Tumbuk bawang merah, bawang putih, udang kering, kunyit dan serai yang telah dihiris halus.
(2) Gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa parut, cili kisar, garam dan gula hingga sebati dan cukup rasanya.
(3) Masak atas api hingga kering atau sedikit lembab. Boleh juga letak sedikit minyak masak semasa menyangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
... yang dibakar dengan pemanggang ajaib! Hari tu masa pergi ke Langkawi, ada akak tunjuk barang2 tuaian.. Salah satunya ialah pem...
No comments:
Post a Comment