January 20, 2010
Fish Ball
Belum pernah jumpa fish ball kat Bahrain ni.. mungkin tak cari betul2 atau memang takde. So, apalagi... cuba buat sendiri laa. Rupa tak cantik, janji ada rasa... :)
Bahan2 :
2 ekor ikan kembung - ambil isinya (resipi asal ikan tenggiri)
4 sk tepung jagung
1 sk tepung ubi
Garam
Sedikit lada sulah
1/2 sk soda bikarbonat
Serbuk perasa
Sedikit air
Cara2:
1) Masukkan isi ikan bersama garam dan lada sulah ke dalam food processor dan mesin sampai lumat. Takde fd processer, guna je batu lesung macam saya... :)
2) Bila dah lumat, masukkan pula tepung dan bahan2 lain. Tambah air (jgn banyak sgt, nanti lembik).
3) Keluarkan adunan dan bulat2 kan dengan sudu atau tangan. Basahkan tangan dulu supaya senang sebab bahan agak melekat. Didihkan air dulu dalam periuk.
4) Masukkan fish ball yg telah dibentuk bulat2 terus ke dalam air yang sedang mendidih.
5) Bila dah timbul, keluarkan dan tos. (macam buat buah melaka je..)
6) Boleh cuba dgn ikan jenis lain utk rasa dan warna yg berlainan (klu ikan kembung agak kehitaman).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment