Tukar2 selera... asyik ikan sweet sour je, kali ni kobis bunga lak..
Bahan2 :
Cauliflower - dipotong2 kecil
Tepung gandum
Kuning telur
Garam
Minyak
Gula
Bawang besar - hiris
Bawang putih - hiris
Halia - hiris
Cili kisar
Sos tomato
Sos cili
Serbuk pati ayam (alt)
Cara2:
(1) Adun sekali tepung gandum, telur, sedikit garam dan serbuk kunyit jika suka (macam nak buat cucur udang). Tuang air sedikit2 dan pastikan adunan tidak cair sangat.
(2) Masukkan cauliflower yg sudah dibersihkan.
(3) Panaskan minyak dan goreng cauliflower yang disaluti tepung hingga masak kekuning. Ketepikan..
(4) Tumis bahan hiris i.e. bawang dan halia hingga naik bau.
(5) Masukkan cili kisar. Kacau seketika.. diikuti sos tomato & cili, gula & garam (jika suka sebab sos dah bergaram)..
(6) Bila sos dah pekat, masukkan cauliflower salut tepung tadi. Kacau hingga sos rata dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
No comments:
Post a Comment