Serunding ni rasa macam RENDANG KERING je.. tapi memang sedaplah.. sesuai dgn ketupat palas akak tu.. hehe tu dah siap minggu lepas lagi.. Semuanya kerja kena diatur supaya tak mengganggu tubuh badan, tenaga dan ibadah.
SERUNDING DAGING MAK ITI
Bahan2:
2 kg daging
6 labu bawang besar (saiz sederhana) - kisar
3 inci lengkuas - kisar
2 inci halia - kisar
5 batang serai - ketuk
5 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 sudu jintan manis (kasar) - sangan dan tumbuk kasar
1 sudu ketumbar - sangan dan tumbuk kasar
3-4 senduk cili kisar (boleh tambah ikut tahap pedas cili & ikut citarasa)
1 cawan gula (ikut citarasa)
3 sk garam halus (ikut citarasa)
2 keping asam gelugur
2 mangkuk santan pekat (saya guna dlm 400g pati santan yang dibeli di market dan tambah sedikit air panas).
Sedikit kerisik
Minyak secukupnya
Cara2:
1) Rebus daging sehingga empuk dan siat2 halus
2) Panaskan minyak cukup2 dan tumis sebentar bahan kisar iaitu bawang, lengkuas, halia, cili, ketumbar, jintan dan serai yang diketuk.
3) Masukkan daging dan santan. Masak sehingga agak pekat.
4) Tambahkan kerisik, garam dan gula dan kacau sehingga mesra. Gunakan api kecil.
5) Serunding hendaklah sentiasa dikacau sehingga kering
STEPS:
Masuk sekali daging dan santan |
Terpulang jika nak lebih kering lagi.. |
Among the best match.. ready bila2 untuk direbus |