Untuk frozen.. goreng sekejap, sekadar kena minyak..
-----------------
Selalu aku buat donut cincai2 je... jadi gak. Tapi tiba2 aku nak ikut resipi dan jumpa resipi HaSue kat My Resipi. Ramai benar yg cuba... so, nak share tentang kejayaan resipi ni. Cuma aku ada sedikit modify dgn menukarkan shortening dgn kentang lenyek...
500g tepung gandum
50g majerin
6 sk rata yis segera (kalau mauripan, 1 bungkus) - edited 15/7
200ml air suam
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung (boleh juga guna 2 sudu susu pekat manis)
3/4 biji kentang sederhana besar - rebus dan lenyek (ikut resipi asal: 1 sudu shortening) - edited 15/7
1 biji telur - kocak
1/2 sk garam
Cara2:
1) Dalam mangkuk atau besen utk uli donut, masukkan air suam, yis, majerin, gula dan susu (kalau susu tepung campur je dgn tepung gandum). Kalau guna shortening, masuk sekali. Kacau2 sikit dan biarkan sampai yis naik/kembang... atau bertindakbalas
2) Kemudian masuk separuh dari tepung + susu tepung, telur, kentang dan garam. Kacau hingga sebati dengan sudu
3) Bila dah sebati, masukkan pula tepung yg selebihnya. Kacau dgn sudu sekejap. Kemudian uli dengan tangan hingga tepung tak melekat dan teksturnya halus.
4) Canai atau bentukkan ikut citarasa.. Bila dah naik, goreng dengan api yang kecil (pastikan minyak panas dulu)
p/s: buat donut ni yg penting uli sampai betul2 halus strukturnya dan naik sedikit sebelum goreng. Tgh goreng dia akan naik/kembang lagi. Tak kisah bahan mana masuk dulu masa nak uli... Kalau pakai mesin lagi sonang!