January 25, 2010
Cekodok Pisang for beginner
Hahah.. sebenarnya aku mengambil masa nak pass buat cekodok pisang. Kadang benyek, kadang keras dan macam2 kejadian. Favourite aku cekodok nih. Apalagi yg panas... Yg ni resipi cekodok yg dalamnya lembut gebus...
Bahan2:
2 biji pisang (kat Bahrain ni guna pisang dr Filipina, ala2 pisang berangan)
3 sudu nasi tepung gandum (sudu nasi pun masuk laaa...heheh)
2 sudu besar gula
1/2 sk soda bikarbonat
Sedikit air (cukup2 utk blend pisang)
Secubit garam
Cara2:
1) Blend sekali pisang, gula, soda dan sedikit air (dlm 1/4 cawan je - agak2)
2) Tuang pisang dalam bekas dan masukkan tepung & garam.
3) Adun/kacau hingga sebati. Jgn cair sangat dan jgn terlebih tepung lak..
4) Goreng macam biasa..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment