Sebelum ni, bertahun dulu dah pernah akak pos pasal apam nasi ni. Kemudian stop buat... Kebelakangan ni tetiba membara balik aktiviti buat apa. Bukan apa, anakanda Cik Mat Fawwaz tetiba kelihatan suka sangat kat apam ni. Apalagi, sukalah mak buat selalu... Sekejap je boleh habis.
Resipi kali ni beza sikit je dengan yg dulu2. Kejadian pun lebih baik. Mohler kita tengok apa tanpa perlu memandang kiri dan kanan.
APAM NASI SEDAP
Ukuran loyang 7 atau 8 inci atau sebiji acu bentuk bunga.
Bahan2:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1/2 peket (5g) yis kering (dicadangkan Mauripan)
1 cawan nasi sejuk
1 cawan air
Cara2:
1) Blend nasi bersama air sehingga halus.
2) Gaul bersama semua tepung, gula dan yis dalam bekas.
3) Masukkan tepung sedikit2 ke dalam air nasi dan adun sampai sebati. Jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air (1-2 sudu).
4) Asingkan kepada beberapa bekas dan letak pewarna yg digemari. Pastikan bekas besar, jika tidak akan melimpah nanti masa perap.
5) Tutup bekas berisi adunan dengan cling plastic atau penutup yang sesuai. Perap selama 1 jam.
6) Selepas perap, tuang adunan ke dalam acuan/loyang. Corakkan.
7) Panaskan pengukus terlebih dahulu. Kukus apam selama 30 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment