Resipi ni akak cnp dari ig baker yg selalu akak intai2 dlm senyap, Hyacinth Cafe. Tajuk kat sana, Marble Bundt Cake. kenalah pakai acu bundt cake tu,. Tapi akak guna loyang hat biasa je. Lama dulu dah ni... Dah puluh2 kali buatnya, baru rasa sempat nak buboh.kat sini.
Kejadiannya mmg lembut dan sedap kek ni. Memang rasa kek zaman dulu versi moist. Akak biasa guna majerin Pelangi je utk dapat citarasa old pesen. Kalau ada butter spread jenis Buttermas tu pun akak suka jugak. Sedap 😊
Kek Marble
Bahan2:
300g mentega/majerin
300g gula castor
330g telur (anggaran 6 biji telur A)
2st esen vanilla
200g tepung naik sendiri
100g tepung gandum/all purpose
2 sb serbuk koko + 2 sb susu segar - kalau nak buat marble coklat
Cara2:
1. Pukul mentega/majerin dan gula sehingga kembang dan berwarna pucat.
2. Masukkan telur satu persatu bersama esen vanila. Pukul hingga kembang tapi jangan sampai 'over beat'
3. Masuk tepung sedikit demi sedikit. Pukul dengan low speed sampai sebati.
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian letak pewarna atau perisa.
5. Gunakan loyang 9" yg telah digris permukaannya.
6. Bakar dengan suhu 155 -180°C (ikut kebiasaan oven masing2) selama 1 jam atau hingga masak.
PS: Oven akak sekarang ni 155°C je. Sebelum ni biasa utk kek guna suhu 165°C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
No comments:
Post a Comment