Akak sebenornya dah lama mengidam rendang kerang pedas. Tapi masa beli tadi rasa macam nak buat sambal taun. Uhhh.. mana satu la pulak. Sampai rumah bila tengok sekilo tu banyak sebenarnya, akak terus fikir nak buat rendang barang semangkuk. Balance tu baru buat sambal taun bila rajin.. kasi beku dulu ya.. Cuma kejadian rendang ni tak berapa pedas walau banyak juga cili padi yang akak letak. Takpa lah nohh... kang sakit perut pulak.. hehe
Masak harini untuk esok pagi.. Kena padankan dengan puluit ka, nasi impit ka.. baru sesuai.. Lepas tu boleh gi bendang.. ehehh.
RENDANG KERANG
Bahan2:
Semangkuk isi kerang
Segenggam cili padi
4 sudu cili kisar
1 sudu kerisik
Gula dan garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
1 mangkuk santan pekat
Minyak untuk menumis
Daun limau purut
Daun kunyit (saya tak letak)
Bahan Kisar:
1 1/2 labu bawang besar (boleh tukar dengan bawang kecil ikut suka)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
1 batang serai
Cara2:
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
Masukkan garam, gula dan daun limau purut.
Masukkan kerang dan cili padi (juga daun kunyit yang dimayang halus, jika suka). Kacau rata.
Tuang santan dan kerisik. Masukkan asam keping.
Masak sehingga santan kering.
No comments:
Post a Comment