Jom semak resipi yang saya buat ikut sesedap hati...
AYAM MASAK PALEMBANG
Bahan2:
5 ketul ayam
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang serai - titik
1 mangkuk santan
1 keping asam gelugur (opt)
Kerisik
Kicap manis
Garam
Sedikit gula (opt)
Bahan kisar:
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cili kisar (ikut suka)
Cara2:
1) Goreng ayam sebentar sehingga agak kekuningan. Angkat.
2) Menggunakan minyak yang sama, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi
3) Masukkan bahan kisar dan serai. Tumis hingga layu.
4) Masukkan santan, diikuti kicap, garam dan gula. Bila mendidih, masukkan ayam, asam dan kerisik.
5) Masak sehingga santan sedikit pekat.
Kat gambar ni nampak sedikit kering.. Asalnya banyak kuah, tapi menyerap kot.. sebab lambat makannya :P
Kat gambar ni nampak sedikit kering.. Asalnya banyak kuah, tapi menyerap kot.. sebab lambat makannya :P
No comments:
Post a Comment