Sekarang ni musim udang kembali sudah... banning month dah berakhir kot.. Kat market rata2 ada bakul besar atau dulang berisi udang.. Sekilo BD2 atau lebih kurang RM16... ada besar, ada kecik.. udang laut. So, akak telah diarahkan oleh en abe utk buat udang salut tepung utk breakfast. Hehe... inilah kejadiannya.
Camna buat? : Udang dibuang kulit dan belah tengah (buang urat hitamnya), basuh dah tos sampai kering. Celup pada adunan tepung gandum + tepung jagung + putih telur + garam + lada sulah + air. Lepastu goreng sampai keemasan...
__________________________________________________
Tengahari, macam biasa lepas jalan2 ukur mall, terus tuju fast food. Sebab kat Ansar Gallery tu tak berapa ada kedai makan, makan burger Jasmi's jelah.. Tapi saya memang suka Jasmi's ni. Tak macam McD... lg sedap laa..! Kat M'sia takdelah pulak.. mesti miss nanti :(
Malamnya pulak buat spaghetti bolognese... campak apa yg ada hehehe... mula2 tuang olive oil, campak bawang putih & bawang besar, oregano, ground meat, tomato paste, fresh tomato, mushroom, garam & gula.... masuk air sikit, reneh sampai pekat.. tabur2 lagi oregano. Saya tak suka letak cheese.. nanti muak dan terlebih kolestrol *konon je..*.... Dulu suka buat sos ni dengan menambahkan batang celeri. Sekarang macam dah lupa pulak itu benda... :))
No comments:
Post a Comment