Dapatle 6 ketul... cukuplah untuk 2 orang dewasa... Pagi ni ada lagi seketul dalam petisejuk.. :D
Bahan2:
1 batang ubi kayu - dalam 400g
3 sudu gula - boleh kurangkan, ikut citarasa
Sedikit santan - saya guna santan serbuk je sebab malas nak perah kelapa beku tu.. hehe
Sedikit pewarna kuning - boleh juga tukar dengan gula merah kalau nak yg kaler ceklat
Daun pisang yg dilayur
Cara2:
1) Parut halus ubi... saya guna parut kasar tu, kemudian blend sampai halus.
2) Toskan ubi parut dengan cara menggunakan kain nipis atau macam saya guna penapis halus tu je. Letak atas bekas dan biarkan airnya menitik ke dalam bekas tu untuk beberapa ketika.. Air ubi tu akan menghasilkan mendapan berupa tepung.. Buang air tu dan ambil mendapannya
3) Bila dah tos, tuang ubi dalam bekas dan campurkan mendapan/tepung ubi tadi. Masukkan gula dan sedikit santan. Saya suka adunan yg agak lembik, jadi nanti kejadiannya pun tak keras...
4) Sudukan pada daun pisang yg telah dipotong 4 segi dan bungkus..
5) Kukus selama 20 minit.. atau sampai masak
Sedap makan sejuk2 (simpan kat fridge dulu), dengan kelapa parut yg dicampur sedikit garam...
No comments:
Post a Comment