Lauk malam tadi...
Bahan2 (utk 2 orang) :
Daging - yg dipotong kecil/halus
1/2 labu bawang merah - hiris
1-2 ulas bawang putih - ketuk & hiris
1 1/2 cm halia - potong nipis
Lada hitam - tumbuk
Jintan putih & manis (optional) - tumbuk bersama lada hitam
Kicap
Sos tiram
Sedikit gula (kalau guna kicap biasa)
Sedikit garam (kalau suka masin)
Hiasan : Tomato, daun bawang, cili hijau / capsicum
Cara2:
(1) Tumis bawang putih sehingga naik bau.
(2) Masukkan daging dan lada hitam. Kacau dan biarkan sampai daging empuk. Tambah air sedikit jika perlu.
(3) Masukkan halia, sos tiram, kicap, cili, tomato, dll... kacau dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
... yang dibakar dengan pemanggang ajaib! Hari tu masa pergi ke Langkawi, ada akak tunjuk barang2 tuaian.. Salah satunya ialah pem...
No comments:
Post a Comment