July 16, 2009
Terung Sambal Tumis Cili Padi
Dah lama tak tulis resipi.. samada malas atau memang takde idea. Apalagi sejak merantau jauh ni, banyak bahan tak dapat dicari. Nak belajar resipi cara sini masih belum ada mood..heh! Ni aku saja nak tulis lauk2 biasa... buat tambah2.. Tapi lupa nak ambil gambar
Bahan2:
2 biji terung panjang - dibelah 2
2 ulas bawang putih
4-5 ulas bawang merah
1 cm belacan
Udang kering - dalam sejemput
4 biji cili padi
Garam & gula
Sedikit kicap (1 sudu)
Minyak
Cara2:
(1) Terung dibersihkan dan kukus sehingga masak. Susun atas pinggan.
(2) Tumbuk kesemua bahan hingga lumat.
(3) Panaskan minyak dan tumis bahan (2) sehingga garing. Masukkan kicap. Apabila sudah garing, baru tuangkan sedikit air.
(4) Tuang sambal ke atas terung..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
... yang dibakar dengan pemanggang ajaib! Hari tu masa pergi ke Langkawi, ada akak tunjuk barang2 tuaian.. Salah satunya ialah pem...
No comments:
Post a Comment