October 22, 2008
Kek Belang
Resipi kek kampung yg kuperolehi dari makcik ku. Adunan pun pakai mangkuk.. Tapi boleh juga gunakan cawan yg agak besar.. Gambar bawah ni adalah balance adunan yg aku buat utk makcikku hari tu.. tu yg nampak kurus kering je... :D
Bahan2:
1 1/4 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula halus
1 mangkuk marjerin
1 mangkuk telur
1 sudu besar baking powder
Sedikit esen vanila
Pewarna (sekurang2nya 2 jenis)
Cara2nya:
1. Pukul majerin bersama gula sehingga kembang atau keputihan.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung yag telah dicampur dengan baking powder secara sedikit sedikit dengan putaran 'mixer' yang perlahan.
4. Bahagikan tepung kepada 2 bahagian. Letakkan pewarna.
5. Sudukan secara selang seli ke dalam acu pembakar.
6. Bakar dengan suhu 170 - 180C (ikut oven) selama 45 - 60 minit (test dng lidi dulu..)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
... yang dibakar dengan pemanggang ajaib! Hari tu masa pergi ke Langkawi, ada akak tunjuk barang2 tuaian.. Salah satunya ialah pem...
No comments:
Post a Comment