September 17, 2009
Badak Berendam
Kuih kegemaran semasa bulan puasa. Baru ni dapat buat.. Aku buat main agak2 je kuantiti bahannya..
Bahan2:
Tepung pulut
Tepung gandum
Air utk menguli
Inti:
Kelapa parut
Gula merah
Gula putih
Kuah:
Santan
Tepung beras
Garam
Cara2:
(1) Campurkan tepung pulut dan tepung gandum (anggaran t.gandum 1/6 dr t.pulut) dan uli bersama air. Jgn lembik sangat nanti susah nak bentuk.
(2) Untuk inti: Gaulkan kesemua bahan. Letak air sedikit dan masak atas api sampai sebati dan airnya kering.
(3) Kuah: Campurkan santan dalam 2 cawan bersama 2 sudu tepung beras dan garam.
(4) Masukkan inti ke dalam tepung dan bentukkan menjadi bulat. Susun atas daun pisang yang sudah dibentuk seperti sampan. Kalau takde daun pisang, letak dalam bekas tahan panas mcm gambar tu.
(5) Tuangkan kuah santan atas tepung sehingga tenggelam.
(6) Kukus selama 15 min atau lebih ikut jenis kukusan atau apabila kuih & kuah benar2 masak. Jangan sampai santannya pecah minyak. Tapi kalau guna santan segera (bukan yg serbuk), jarang pecah minyak..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment