Pages

September 17, 2009

Badak Berendam


Kuih kegemaran semasa bulan puasa. Baru ni dapat buat.. Aku buat main agak2 je kuantiti bahannya..

Bahan2:
Tepung pulut
Tepung gandum
Air utk menguli

Inti:
Kelapa parut
Gula merah
Gula putih

Kuah:
Santan
Tepung beras
Garam

Cara2:
(1) Campurkan tepung pulut dan tepung gandum (anggaran t.gandum 1/6 dr t.pulut) dan uli bersama air. Jgn lembik sangat nanti susah nak bentuk.

(2) Untuk inti: Gaulkan kesemua bahan. Letak air sedikit dan masak atas api sampai sebati dan airnya kering.

(3) Kuah: Campurkan santan dalam 2 cawan bersama 2 sudu tepung beras dan garam.

(4) Masukkan inti ke dalam tepung dan bentukkan menjadi bulat. Susun atas daun pisang yang sudah dibentuk seperti sampan. Kalau takde daun pisang, letak dalam bekas tahan panas mcm gambar tu.
(5) Tuangkan kuah santan atas tepung sehingga tenggelam.
(6) Kukus selama 15 min atau lebih ikut jenis kukusan atau apabila kuih & kuah benar2 masak. Jangan sampai santannya pecah minyak. Tapi kalau guna santan segera (bukan yg serbuk), jarang pecah minyak..

No comments:

Post a Comment