Ubah selera.. selalu buat masak asam pedas je dan masak kicap.. Tengok malam tadi hubby berselera je, maka teman pun tulis laa...
Bahan2:
2 keping ikan tenggiri yg telah dipotong
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 biji bunga lawang
1 mangkuk santan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit asam jawa atau sekeping asam
Garam secukup rasa
Sedikit minyak
Cara2:
(1) Lumurkan ikan yg telah dibersihkan dengan garam dan kunyit. Goreng sebentar dengan sedikit minyak (jangan sampai garing)
(2) Tumbuk bawang dan cili. Rebus sebentar dengan sedikit air sehingga layu. Masukkan sekali bunga lawang (sebab sini takde serai, bubuh je bunga lawang..)
(3) Masukkan santan dan campur serbuk kunyit sehingga kekuningan.
(4) Masukkan juga ikan dan asam
(5) Biarkan mendidih dengan api yang perlahan. Rasakan garamnya..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment