Pages

July 16, 2009

Ikan Tenggiri Masak Lemak

Ubah selera.. selalu buat masak asam pedas je dan masak kicap.. Tengok malam tadi hubby berselera je, maka teman pun tulis laa...

Bahan2:

2 keping ikan tenggiri yg telah dipotong
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 biji bunga lawang
1 mangkuk santan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit asam jawa atau sekeping asam
Garam secukup rasa
Sedikit minyak

Cara2:

(1) Lumurkan ikan yg telah dibersihkan dengan garam dan kunyit. Goreng sebentar dengan sedikit minyak (jangan sampai garing)
(2) Tumbuk bawang dan cili. Rebus sebentar dengan sedikit air sehingga layu. Masukkan sekali bunga lawang (sebab sini takde serai, bubuh je bunga lawang..)
(3) Masukkan santan dan campur serbuk kunyit sehingga kekuningan.
(4) Masukkan juga ikan dan asam
(5) Biarkan mendidih dengan api yang perlahan. Rasakan garamnya..

No comments:

Post a Comment