Nampak balance cream cheese dalam peti sejuk yang rasanya tak sampai 250g. Kalau dibiarkan lama, harus bertukar ke warna pink dan terpaksa buang..
Buka cabinet pula, ada tart shell zaman bila entah.. adalah 10 biji. Itupun 2 biji dah sumbing sikit.. eheh.
Namun di hati macam terkenang ada kek span rainbow dalam freezer yang dah lama hibernate. Mana satu nak capai dulu ya..?
Akhirnya buat keputusan nak buat cheese tart yang membuncit macam trend masakini. Ini kali mesti menjadi buncitnya!
Tara.. walau tak cukup successful, rasanya dah kira menjadi. Buncit dan sedap pulak tu..
(Resipi asal: Azita Zain)
Bahan2:
170g majerin
50g gula aising
1 biji telur C
290g tepung gandum
1 sk esen vanilla
Cara2:
Pukul majerin dan gula menggunakan senduk kayu
Masukkan telur dan esen vanila. Pukul.
Masukkan tepung dan uli hingga jadi doh.
Cetak menggunakan acuan tart shell mengikut saiz kesukaan. Cucuk dengan garpu di permukaannya
Bakar dengan suhu 170C-180C selama 25 minit.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
CHEESE FILLING
(Resipi dari: Norien Kitchen)
Bahan2:
(anggaran 20 biji utk saiz 4.5cm)
250g cream cheese
25g mentega
50g gula aising
3 sudu makan telur - kocak2 dulu baru ambil (guna 1 biji saiz A yg dikocak)
1/2 sk esen vanilla
Cara2:
Gunakan cream cheese sejurus dikeluarkan dari peti sejuk.
Pukul cream cheese, mentega dan gula sehingga kembang.
Masuk telur dan esen. Pukul sebati.
Masukkan ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam shell
p/s: Akak buat 1/2 adunan untuk 10 biji
CARA MEMBUAT CHEESE TART
Bahan2:
Tart shell
Cheese Filling
Filling berperisa blueberry dan lain2 ikut citarasa
Cara2:
Susun tart shell di atas loyang,
Paipkan filling ke dalam shell (dlm 1 sk)
Paipkan cheese menutupi filling dengan cara menegak dan banyak serta betul2 di tengah2 permukaan tart. Untuk hasil lebih baik, guna nozzle yang berlubang bulat dan besar (sy guna diameter 1/2 cm)
Bakar dengan suhu 180C selama 8-9 minit
No comments:
Post a Comment