Antara lauk favourite akak bila ke kedai makan.. Orang sini panggil pindang.. Buat sendiri tak pernah, sebab beli lagi sedap ehehh.. Tapi ini kali, akak tetiba rajin nak buatnya.. Sebenarnya dah lama masak, cuma baru nak tulis hari ni.. Buat rujukanku yang dah tak berapa reti nak pelbagaikan menu atas meja makan ni ;)
Sebenarnya akak tak membesar dengan lauk2 sebegini. Samada singgang atau pindang atau asam rebus. Kalau asam pedas ada lah tapi itu pun akak tak reti sangat nak buat yang tekak sendiri kata sedap. Selain asam rebus ikan ni, yang jarang akak tak cedok ialah asam batang keladi. Sedapkan makan masa2 musim panas aritu.. Segar tang tekak.
ASAM REBUS IKAN KEMBUNG
Bahan2:
4 ekor ikan kembung
Tomato/bendi/batang keladi
1 batang serai - ketuk
3 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
Cili kisar (cili kering)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan
1 cm kunyit
Cara2:
Didihkan air dalam periuk
Masukkan bahan kisar.
Masukkan ikan, asam dan serai.
Masukkan tomato dan masak sehingga layu.
Masukkan garam dan matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment