December 10, 2015

Churros

Sesekali layan churros yang tengah meletop.



CHURROS

Bahan2:

1 cawan air
1 sudu makan gula
1 sudu makan mentega/majerin
1/2 sudu kecil garam
1/2 sk esen vanilla
I 1/4 cawan tepung gandum (boleh kurangkan kpd 1 cawan penuh/mumbung kata jawanya.. hihi)
1 biji telur A

Cara2:

Masak air, gula, mentega, vanilla dan garam sehingga mendidih. Matikan api.
Masukkan tepung dan gaul.
Masukkan telur yang telah dikocak dan gaul sebati hingga jadi doh lembut.
Sediakan 2 keping piping bag. Satu untuk dimasukkan nozzle dan satu lagi diisi doh. Potong sedikit di hujungnya bersesuaian dengan saiz nozzle.
Masukkan piping bag berisi doh ke dalam bag nozzle dan paipkan doh mengikut citarasa. Boleh paipkan terus ke minyak panas atau ke atas dulang atau seumpama dahulu, baru digoreng kemudian.
Goreng sehingga bertukar warna coklat keemasan.
Boleh dimakan dengan coklat cair/ganache, atau disalut dengan gula aising atau gula halus dicampur serbuk kayu manis.





No comments: