February 13, 2012
Ikan Bawal 3 Rasa
En abe punya permintaan untuk dinner malam semalam... Jauh kami membawa ikan ni. Dari market Sg Besar tu.. :)
Malas nak cerita banyak.. Ikutilah resipinya. Tapi maaflah, sebab saya main campak2 je malam ni.. Jadi, resipi boleh diubahsuai ikut citarasa...
Bawal 3 Rasa
Bahan2:
1 ekor ikan bawal - sederhana besar
2 ulas bawang putih - hiris
2 cm halia - hiris
2 ulas bawang merah (kecil)
1/2 labu bawang besar - hiris atau dadu
1 batang serai - ketuk
2 helai daun limau purut
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Sedikit sos ikan (dlm 2 kali picit)
1 batang cili merah
1/2 biji tomato - dadu
Garam dan gula secukup rasa
Cara2:
1) Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Sapu tepung jagung dan goreng sampai separuh garing
2) Tumis bawang merah, putih, halia, serai dan limau purut hingga layu.
3) Tuang semua sos dan sedikit air. Kacau rata.
4) Masukkan hirisan tomato dan cili. Didihkan dan matikan api
5) Tuang ke atas ikan. Tabur dengan daun ketumbar atau daun sup pun boleh...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment