Untuk melengkapkan hidangan lontong dan nasi impit juga rendang ayam, kena ada kuah sate nih..
Bahan2 (semangkuk lebih je..):
2 cwn kacang tanah - goreng
6 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1-2 btg serai - ketuk
2 sudu cili kisar - ikut suka tahap kepedasan
3 sudu gula (saya campur dengan gula merah)
Garam secukup rasa
1 cwn minyak untuk menumis (kena banyak sikit)
Air secukupnya
Cara2 :
1) Kisar kacang goreng hingga sederhana halus - tak halus tak kasar...
2) Panaskan minyak dan tumis bawang, cili dan serai hingga naik bau.
3) Masukkan kacang goreng.. kacau2 hingga sebati dengan perencah. Masukkan garam dan gula sekali.. Tumis kacang ni dengan minyak yg banyak hingga garing atau warna bertukar jadi coklat tua.. Pastikan jangan hangus!!
4) Akhir sekali masukkan air untuk mencairkan kuah... sedang2 jgn cair sangat. Biarkan seketika, perasakan garam & gula dan angkat...
5) Bila dah agak sejuk dan minyak timbul, buangkan minyak tu dengan senduk...
Nota: Kalau suka boleh letak daging atau sebagainya... resipi ni makcik saya yg ajar dan memang tak guna udang kering atau yg sewaktu dgnnya... kuah sate makcik tu memang the best!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment