Pertama kali buat bingka ubi kayu... terlepas kerinduanku sebentar pada citarasa Malaysia.. Cuma nipis sikit sebab terbesar loyang hehe!
Bahan2 :
2 cwn ubi yg telah diparut (anggaran sebiji ubi yg besar - 600g)
1 1/4 cawan santan
4 - 6 sudu besar gula (rasa dulu nak manis mcm mana)
Sedikit garam
Cara2 :
1) Ubi yg telah dibersihkan di parut menggunakan parut kelapa yg halus. Kalau takde parut boleh sagat dengan penyagat dan kemudia blend sampai halus.
2) Perah ubi (keluarkan airnya) menggunakan kain nipis. Simpan air perahan dlm 15 - 20 min, buang air dan ambil pati/tepung yg tertinggal.
3) Campurkan ubi, pati, gula, garam dan santan. Sebatikan. Kalau guna ubi putih, boleh letakkan pewarna kuning sedikit.
4) Lenser/sapu loyang dengan majerin atau mentega. Tuang adunan ubi.
5) Bakar dalam oven dengan suhu 180c hingga masa (lebih kurang 1 1/2 jam)
No comments:
Post a Comment