September 10, 2009
Apam Balik
Teringin sangat apam balik, tapi mana ada kat Bahrain ni... Melambak resepi jumpa kat Internet. Tried this one and the outcome..wallaaa..not bad! Bolehla buat mengubat rindu kat makanan kita..
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 biji telur
1 1/2 cawan air (saya tukar dengan fresh milk 1 cwn + air biasa 1/2 cwn)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Sedikit pewarna kuning (optional)
Sedikit esen vanila(optional)
Untuk tabur:
Kacang tanah yang di 'blend'
Krim jagung (creamed corn)
Gula
Cara2:
(1) Pukul gula dan telur hingga kembang
(2) Masukkan soda bikarbonat, baking powder dan susu. Pukul lagi
(3) Akhir sekali masukkan tepung, dll (vanila, pewarna) dan putar sebentar hingga sebati.
(4) Panaskan 'non-stick pan' (utk yg takde acu apam balik macam daku :D). Tak perlu sapu minyak, etc.
(5) Bila dah panas, tuangkan adunan ikut citarasa - nak tebal, nipis, besar atau kecil. Biarkan sebentar hingga separuh masak. Nak tutup pun boleh...
(6) Taburkan gula dan kacang. Letak jagung manis dan sedikit mentega (optional). Ikut citarasa...
(7) Bila tepung dah nampak kering atau masak, lipat jadi 2... tada!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment