First time buat roti canai masa balik kampung last few mth. Seronok dapat makan beramai2. Aku buat double dr resepi asal. Dapat dari MyResipi..
Bahan2:
550g tepung gandum
250g air
1 biji telur
3 sudu susu pekat manis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil majerin
Cara2:
1. Masukkan semua bahan kedalam bekas dan gaul
2. Masukkan air tadi kedalam adunan tadi dan uli hingga menjadi doh
3. Rehatkan doh selama 10min
4. Uli lagi doh selama 5min
5. Ulang step 3&4 sebanyak 3 kali. *Nota: Lepas kali ke 3 proses uli&rehat, doh bertambah kenyal dan tak melekat. Kalau rasa lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung dalam 1 sudu kecil
6. Bentuk bulat2, sapu majerin dan perap selama 3jam atau lebih. (Hari tu aku buat malam dan masak belah pagi waktu breakfast)
7. Penyek2kan tepung dgn tangan dan kibar atau di tarik2 ikut kebolehan masing2 sebelum di letakkan atas kuali atau pan panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment