Pages

October 21, 2008

Ayam Masak Halia

Masakan fav aku yg memang selalu masuk kuali ku... Mula belajar masakan ni tahun 90an dgn seorang brader yg duduk sebelah ku dalam bas express..ha ha ha!

Bahan2:

500 g isi ayam - potong kecil2 atau ikut suka
1 1/2 inci halia - hiris nipis
1 labu bawang besar - hiris tebal
2 ulas bawang putih - ketuk & racik
2 tangkai cili merah - hiris (ikut citarasa nak pedas ke tidak)
3 sudu besar Sos Tiram
Sedikit kicap manis
1 ketul kiub ayam (atau stock ayam)
Air
Minyak untuk menumis
Tepung Jagung dibancuh dengan sedikit air
Garam

Cara2:

1. Tumis bawang dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan goreng seketika. Kemudian masukkan sos tiram.
3. Tuang air dan masukkan kiub ayam. Biarkan mendidih dan masukkan cili.
4. Rasakan garam. Boleh juga kalau nak tambah sedikit gula.
5. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dalam masakan ayam.
6. Bila pekat, angkat dan taburkan daun bawang.

No comments:

Post a Comment