Pages
▼
October 19, 2008
Cucur Udang (yang lembut..)
Hubby's fav. Simple food esp for tea time.. Makan dengan teh o panas, kat luar rumah sambil tengok pemandangan & menghirup udara petang... Kepala otak masa ni memang nak fikir pasal makanan je.
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 labu bawang besar
Tauge/kucai/kobis etc
1 biji Cili yg dipotong halus (opt)
Beberapa ekor udang basah
Udang kering
Garam & serbuk kunyit (ikut rasa)
2 cawan air
Cara2:
1. Blend bawang & udang kering bersama air. Lagi best kalau gunakan air rebusan kulit & kepala udang (stock udang)
2. Campurkan kesemua bahan & gaul hingga sebati
3. Sudukan tepung dan letak udang di atasnya. Goreng hingga kuning keperangan.
p/s: Gambar ni adalah baki cucuq yg tak abis. So, takde udang kelihatan he he!
siti... kalau nak try , gunakan air panas. yang ni aku pernah buat.. cubalah..
ReplyDeletesatu lagi..pukul telur ,,,
He he.. tq. Makcik aku selalu guna air panas... atau putih telur je.. pun cantik..
ReplyDelete