Lamanya tak bersiaran. Harap2 masih ada pembaca hehehe. Apa khabar awak dan awak? Adik, kakak, tuan dan puan?
Hari ni akak nak simpan sini resipi ikan tongkol yang akak guna semenjak dua menjak ni. Jemu asyik tongkol masak kering2. Sat masak kicap, masak black pepper, goreng gitu je... tak kretif betul kan..heee.
Sekali dah buat masak ni, nampakla abe pun suka..mesti makan bertambah2. Dapat pulak kalau dah semalaman kena perangat tu..sedap baq hang laa. Tak jumpa pun kalau cari kat kedai2 makan di Jitra ni. Hihihi. Serius masuk bakul tapi tak muat macamana nak angkat?
Jom tengok camana cara buat nak bagi sedap tu. Resipi asal dapat di Rasa.my resipi kiriman Cikgu Afy Al Habibi. Akak tulis balik cara akak lah ye utk kefahaman sendiri dan rujukan akan datang.
GULAI KUNING IKAN TONGKOL
Bahan2:
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu serbuk kari - biasa saya suka pakai serbuk gulai Adabi
Santan kotak kecil atau fresh (RM2.50) - tak taulah harga kat tempat lain.
Air secukupnya, termasuk air rebusan ikan
Asam jawa - saya pakai asam gelugur/keping
Gula melaka/gerek/gula perang secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak
Cili padi
Kacang panjang atau timun sebagai sayur campuran
Bahan Kisar:
1 biji bawang besar saiz sederhana
1-2 ulas bawang putih
4 hiris lengkuas - lebih pun takpa
Cara2:
1) Rebus ikan yg telah dibersihkan dengan air secukupnya (ikan nampak tenggelam). Letak 3 keping asam gelugur dan 1 sudu gula perang atau gula melaka/gerek. Kalau nak lagi sedap, rebus awal sehari. Simpan airnya utk kegunaan semasa menggulai.
2) Tumis bahan kisar sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar, serbuk kunyit dan serbuk kari. Tumis sehingga pecah minyak.
3) Masukkan santan pekat ditambah dengan air termasuk air rebusan ikan. Letak sekali asam keping. (akak biasa letak asam yg diguna masa merebus ikan tu je)
4) Perasakan dengan gula melaka, jika takda gula perang atau gula putih biasa pun boleh. Masukkan juga garam dan secukup rasa jika suka.
5) Masukkan ikan tongkol.
6) Bila kuah telah pekat, masukkan cili padi, timun dan kacang panjang.
7) Tutup api bila sayur dah nampak sedikit layu dan kuah pun cantik pekatnya. Bertambah sedap dimakan kalau dan semalaman atau diperangat.
No comments:
Post a Comment