Memandangkan tiba2 acik ni ghajen nak hapdet blog dikala orang2 lain dah era update youtube lah, instagram la, twitter dan macam2 tu, maka acik akan letak 2021 disetiap entri baru. Senang nak nampak dari jauh. Takpalah noh.. stay oldskool 😎
Kali ni nak masukkan resipi kek tanpa BAKING POWDER yg acik dah try dari group masak2 di FB i.e. BIKMM. Asalnya yg acik nampak, kek ni ada tajuk PRUNE. Tapi sebab tak pernahla ada prune dalam dapur tu, maka jadi kek lain. Boleh divariasikan sebenarnya. Anggap ia macam kek basic yg boleh diolah semula.
KEK MARBLE
Saiz loyang 8"
250g mentega/lepa susu - sy guna Buttermas spread.
220g gula halus/kastor
5 biji telur B (saya guna saiz 4A + 1C)
250g tepung gandum (sy biasa guna cap Rose)
70ml susu cair/full cream
1 sk esen vanilla
Cara2:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan berwarna pucat. Guna speed max.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil memukul.
3. Masukkan esen vanilla.
4. Masuk tepung berselang seli dengan susu. Putar hingga sebati dengan speed rendah.
5. Ambil sedikit untuk diwarnakan. Boleh juga bakar terus tanpa pewarna.
6. Panaskan dahulu oven dengan suhu 165C.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan dialas dengan kertas. Corakkan ikut citarasa.
8. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak dengan api atas bawah.
Nota: Resipi ini memang tiada penggunaan agen penaik spt baking powder, dll
No comments:
Post a Comment