Dah 2 hari cik wan BFF saya asyik lupa nak collect pau & karipap frozen dia. Tu sebab saya pun tak gerak nak menguli2 dan refill freezer tu. Tengahari ni pulak saya buat delivery Japanese Cheesecake kat Ayu yg tgh demam tu. Dia minta tolong sebab nak bagi officemate yg dah nak cabut dari ofis nostalgia saya tu. Kalau tak demam, Ayu dah tere dah buat cheesecake ni..
TIPS!
Cuma kek macam ni, dia akan tetap turun bila dah sejuk terutama bila masuk peti sejuk. Membakarnya agak lama, l jam lebih untuk hasil yg menarik. Rasanya nak lagi elok kalau guna oven yang boleh adjust api atas dan bawah (sy punya sekali atas bawah). Untuk mengelakkan hangus permukaannya, saya tutup secara 'loose' dengan aluminium foil. Kemudian bila dah masak, saya keluarkan dari bekas berisi air tu, dan masuk semula ke oven yg dah dimatikan suis tapi masih panas... Biarkan pintu oven terbuka sedikit. Selepas 1/2 jam baru saya keluarkan dan telangkupkan atas redai. Bab ni saya selalu lupa untuk bersopan, menyebabkan ada garis2 redai tu kat permukaan kek. Tak lawa tau!!!
Kalau kat hypermarket spt Tesco atau Giant tu, nampak murah je kek ni tak macam org bisnes online ni jual. Tak taulah camna boleh gitu ekk. Dari segi rasa pun tak pasti sebab saya pun tak pernah beli. Yang pasti, bahan2 kek saya ni menggunakan bahan2 berkualiti lagi halal yg tak meragukan terutama butter, cheese dan susu.
Nak tayang cookies pertama saya utk tahun ini - Mama Carey :D
No comments:
Post a Comment