Pages

August 3, 2009

Udang Madu

Lauk dinner malam ni.. dapat idea dari myresipi by Dayang..




Bahan2:

Udang dibersihkan ikut kegemaran
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu cili kisar
3 sudu madu dibancuh dengan sedikit air
1 sudu sos cili
Sedikit daun ketumbar
3 biji cili padi - ditumbuk sedikit
Sedikit kicap
Sedikit garam
1 sudu perahan limau
1 sudu kecil tepung jagung
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara2:

(1) Perap udang dengan garam dan tepung jagung dalam 10 minit. Kemudian goreng hingga sedikit garing.
(2) Kisar bawang besar dan bawang putih. Tumis dengan cili (menggunakan minyak gorengan tadi) sehingga agak garing.
(3) Masukkan sos cili, kicap dan madu. Kacau seketika dan masukkan cili padi.
(4) Masukkan pula udang, daun ketumbar dan perahan limau. Kacau seketika dan angkat.

No comments:

Post a Comment