Pages

August 3, 2009

Kacang Buncis Goreng Kicap

Kacang buncis yang boleh dipelbagaikan dalam masakan...




Bahan2 (untuk hidangan 2 org) :

Kacang buncis - dihiris ikut kegemaran
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 biji cili merah - hiris
Sedikit udang kering
Sedikit belacan
1/2 cawan air asam (tak perlu masam sangat)
1 cawan santan cair
Sedikit kicap manis
Minyak

Cara2 :

(1) Tumis bawang dan udang kering sehingga keperangan.
(2) Masukkan belacan, kacang, cili dan kicap. Kacau dan masukkan air asam.
(3) Bila separuh layu, masukkan santan. Rasakan garamnya dan angkat.
(4) ** boleh juga campurkan suhun...

Udang Madu

Lauk dinner malam ni.. dapat idea dari myresipi by Dayang..




Bahan2:

Udang dibersihkan ikut kegemaran
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu cili kisar
3 sudu madu dibancuh dengan sedikit air
1 sudu sos cili
Sedikit daun ketumbar
3 biji cili padi - ditumbuk sedikit
Sedikit kicap
Sedikit garam
1 sudu perahan limau
1 sudu kecil tepung jagung
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara2:

(1) Perap udang dengan garam dan tepung jagung dalam 10 minit. Kemudian goreng hingga sedikit garing.
(2) Kisar bawang besar dan bawang putih. Tumis dengan cili (menggunakan minyak gorengan tadi) sehingga agak garing.
(3) Masukkan sos cili, kicap dan madu. Kacau seketika dan masukkan cili padi.
(4) Masukkan pula udang, daun ketumbar dan perahan limau. Kacau seketika dan angkat.

August 2, 2009

Ikan Kembung Bakar


Resipi lama dari blog satu lagi.. malam tadi punya lauk.. :D




Bahan2:
Ikan kembung disapu dengan sedikit garam

Kuah/cicah:
1 labu bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
5 biji cili padi - tumbuk
1 inci belacan bakar - tumbuk
Air perahan lemon/limau nipis
1 sudu teh gula (secukup rasa atau ikut citarasa..)
1 sudu teh garam (secukup rasa)
Daun ketumbar

Cara2nya:

1. Ikan dilumur dengan garam dan bakar sehingga masak.
2. Cili & belacan ditumbuk bersama garam dan gula. Masukkan air limau.
3. Gaulkan bahan tumbuk dengan bawang, tomato dan daun ketumbar.
4. Tuang terus ke atas ikan..


Gambar lama saja nak paste.. :P