Untuk frozen... bila2 boleh goreng
Baru lepas goreng.. yummm!
Baru je lepas makan karipap panas, buat sendiri. Kat Singapore ni aku masih belum jumpa karipap yang menepati citarasaku, so aku prefer buat sendiri. Boleh goreng & makan panas2 mmm.. Sebab aku tgh nak avoid udang (allergic kott..), aku guna ikan bilis je sebagai perencah.. simple!
A) Bahan2 inti (boleh dapat dlm 20 biji):
2 biji kentang yg agak besar (keledek lagi sedap)
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Bilis
Cili kisar
Rempah kari
Garam
Gula
Minyak
Cara2:
1) Kentang dipotong dadu dan basuh
2) Bawang merah, bawang putih, cili dan bilis dikisar atau tumbuk
3) Tumis bahan (2) sehingga hilang bau maungnya atau garing. Masukkan garam dan gula ikut citarasa.
4) Masukkan rempah kari dan daun kari.
5) Masukkan kentang, tambah air dan biarkan sehingga empuk dan agak kering.
B) Bahan2 doh (untuk 10 biji) :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak panas
1/4 cawan air sejuk (dari peti sejuk)
Secubit garam
Cara2:
1) Uli semua bahan2 di atas sehingga lembut dan membentuk doh. Bulat2kan dulu baru gelek buat kulit karipap. Sonang yooo...