Lagi satu koleksi steamed fish.. Lauk dinner ku sebentar tadi. Bolehlahh..utk mengurangkan sajian bergoreng.. Nak tunjuk pun tak boleh sebab kamera tengah demam... :(
Bahan2:
2 ekor ikan selar
3 sudu sos ikan Thai
2 sudu sos tiram
1 biji limau nipis
Sedikit garam & gula
Bahan tabur & hiasan utk dimayang:
Lobak merah
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Serai
Daun Ketumbar
Daun bawang
Cara2:
(1) Bersihkan ikan dan sapukan dengan garam
(2) Campurkan semua bahan yang dimayang/hiris. Perahkan air limau nipis.
(3) Letakkan ikan di atas pinggan. Taburkan semua bahan hiris di atasnya.
(4) Tuangkan sos tiram, sos ikan dan sedikit gula
(5) Kukus selama <> 15 minit. Dah masak, taburkan daun bawang.
No comments:
Post a Comment