PUDING ROTI
Bahan2:
8 keping roti sandwich - potong kecil
4 sudu besar mentega - cairkan
2 cawan susu segar/full cream
4 sudu besar gula perang
2 biji telur
1 sk esen vanilla
1 sk serbuk kayu manis (boleh guna taburan milo ikut citarasa)
Kismis atau buah campuran secukupnya
Cara2:
1) Potong kecil roti atau carik2 dan letak dalam bekas casserole atau loyang.
2) Tuang mentega cair ke atas roti tersebut.
3) Dalam bekas lain, campurkan susu, gula, telur dan esen vanilla. Pukul sebati hingga gula hancur atau boleh blend saja. 2 cawan susu segar/full cream
4 sudu besar gula perang
2 biji telur
1 sk esen vanilla
1 sk serbuk kayu manis (boleh guna taburan milo ikut citarasa)
Kismis atau buah campuran secukupnya
Cara2:
1) Potong kecil roti atau carik2 dan letak dalam bekas casserole atau loyang.
2) Tuang mentega cair ke atas roti tersebut.
4) Tuang adunan susu ke atas roti dan tekan2 hingga roti tenggelam atau diresapi susu. Tabur serbuk kayu manis atau milo jika suka.
5) Bakar dalam ketuhar dengan suhu 170C selama 45 minit. Puding akan mengembang naik dan kalau nak cantik tunggu sampai warnanya bertukar keperangan baru keluarkan dari oven.
6) Tuangkan sos kastad keatasnya sewaktu hendak dimakan. Sedap dimakan sejuk.
SOS KASTAD
Bahan2:
200g susu cair
Bahan2:
200g susu cair
1/8 cawan air
1 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastad
Secubit garam
Cara2:
Masukkan kesemua bahan dalam bekas, ke dalam periuk, kacau sebati dan masak di atas api perlahan sambil dikacau sehingga mendidih.
Cara2:
Masukkan kesemua bahan dalam bekas, ke dalam periuk, kacau sebati dan masak di atas api perlahan sambil dikacau sehingga mendidih.
No comments:
Post a Comment