Pages

August 10, 2020

Kek Pisang Yogurt Cheese


Macam2 kek pisang dah akak dah buat. Tapi kebelakangan ni ada terlebih cream cheese dalam simpanan yg kena habiskan segera. Kalau tak, habislah rosak. Nak buat kek cheese mcm malas ajer. Terus terang sungguh hihi. Bukan apa, nanti. Hakakk jugak yg kena makan sampai habis. Depa lain dalam rumah ni mana peduli. Akak.makan habis pun macam tak boleh gemuk, cumanya... risau tang kolestrol dlm badan ni lah. Dahla lama sudah tak check. Last check tu dah 6.xx. Serem ke tak seremmmm?

Kebetulan Cik Dayang Zuhaila yg tetiba akak gemor sangat tengok di samping melanggan kelas PJJ pudingnya, buat live kek pisang cheese hari tu. Cepat2 akak salin dan buat. Mmg mabeles rasanya. Tak memasal akak jadi penggemar kek pisang 😆😆


Kek Pisang Yogurt Cheezy

Bahan A:
3 biji telur A
180g minyak jagung
170g gula perang
1/4 sk garam
1/2 sk esen pisang
250g pisang berangan

Bahan B:
150g tepung naik sendiri
1 sk soda bikarbonat

Bahan C : Yogurt Cream Cheese
125g cream cheese
30g gula kastor
Sedikit perahan limau/lemon
1 sb tepung gandum
1 biji telur A
2-3 sb plain yogurt

Cara2:
1) Blend bahan A. Kemudian tuang ke bahan B.
2) Blend semula adunan di atas hingga sebati atau boleh juga guna mixer
3) Tuang ke dalam loyang bersaiz 8 1/2 atau 9 inci yg diala dengan kertas baking.
4) Dalam mangkuk lain, pukul cream cheese dan bahan2 C yg lain sehingga sebati
5) Tuang atau sudukan ke atas adunan kek dan bolehlah buat corak sikit
6) Bakar dengan suhu 170C atau mengikut kebiasaan oven masing2 selama 50 minit atau sehingga masak




No comments:

Post a Comment