Akak ni kan selalu ketinggalan keretapi... Orang naik ETS, akak naik komuter berenti kat setiap stesen..her herrr. Orang dah makan tahun buat, akak baru nak mencoba.. Pasal dulu akak tak kisah pun pasal apam tular ni walau hari2 lalu lalang kat wall. Memang tak minat nak membuat, apalagi makan.
Alih-alih akak teringin pulak. Tengok bahan pun senang. Kebetulan telur yang kadang terhabis, ada banyak kat peti sejuk tu. Tak perlu nak ditukar ke suhu bilik sebab memang nak guna hat sejuk.
Akak ambil resipi ni dari sumber yang biasa tu. Page yang mana ahli2 sangat pemurah kongsikan resipi walau depa buat jual. Masing-masing nak pahala kan.. Moga2 murah rezeki depa tu. Akak ni dah malas nak tulis2 dan share2. Harap skodeng jer hari2 dan jadi tukang komen. Dulu2 ada juga post.. Tapi kadang macam halimunan tulis, takdak sapa tertarik kot..hahahaha. So, baiklah akak diam2 baca jer..
Jom cek resipi. Yang akak guna ni dia lain sikit dari yang lain tu.. Lain tang mana, angpa pi kaji seniri lah nohhh...
APAM SUSU GEBU WARNA WARNI
Resipi asal : Aminah Ahmad (MAHN)
Bahan2:
1 3/4 cawan tepung gandum
5 biji telur sejuk (dr dalam peti sejuk)
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalette
1 cawan gula aising
1 cawan susu pekat
Cara2:
1) Mula2 didihkan periuk pengukus sebelum buat adunan.
2) Satukan telur, esen, ovalette dan gula. Putar hingga kembang. Akak guna speed maximum sehingga menjadi warna pucat.
3) Masukkan susu pekat dan putar sekejap.
4) Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit2 dan putar sehingga sebati
5) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna kesukaan. Letak sedikit saja (soft color) sebab warna akan bertuka menjadi terang bila dah siap kukus.
6) Lenser loyang/acuan dengan mentega/majerin/minyak, baru tuang adunan berselang seli
7) Kukus selama 45 minit atau sehingga masak (ikut saiz loyang).
8) Untuk adunan ni, saya guna 2 acuan iaitu plastik dan silikon bentuk ring. Kukus 2 tingkat. Balut penutup dengan kain dan untuk kukusan belah bawah saya tutupkan acuannya dengan plastik.
Seronok tengok warna dia... apalagi bila makan menggebusss giteww..nom nom!!
Cam kek jgak kan
ReplyDeleteT.kasih singgah..
ReplyDeleteTak macam kek sebab takda majerin atau mentega. Lebih macam baulu kukus atau apam polkadot yg femes satu ketika dulu..
Assalamualaikum sis...guna telur saiz ape ye
ReplyDeleteWsalam..
ReplyDeleteKebiasaannya saya guna telur saiz A
Assalamualaikum..nk tnya,apa jadi klu xguna ovallete?
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. Sy tak pasti apa akan jadi kalau tak guna ovallette. Sebab saya tak pernah menderhakai resipi ni :D
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteNK tye klu xgune mixer xpe ke..huhu
ReplyDelete