Pages

September 27, 2017

Kuih Kasui Sedap


Resipi kasui ni akak dapat kat FB. Tetiba semangat nak buat kasui. Memang selama ni suka makan, tapi tak pernah terfikir nak buat.

Ada 2 resipi yang akak test, tapi yang ini paling akak suka. Walau tak tahap gedik2, cukuplah tahap macam yang selalu beli tu. Satu adunan tu agak banyak. Bolehla faraid kat jiran jemuran sekali kalau ada. Rupa-rupanya ramai kawan2 akak memang peminat kuih ni. Terutama yg umur2 seangkatan dengan ku.


KUIH KASUI
Sumber : MAHN

Bahan2:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula pasir (resipi asal 1 cawan)
1 cawan gula merah
5 cawan air
3/4 sudu kecil kapur + 3 sudu makan air - jadikan air kapur

Cara2:

1)  Masukkan kesemua bahan kecuali kapur ke dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tapis
2)  Masukkan air kapur dan kacau rata
3)  Masukkan ke dalam loyang berukuran 10" (agak tebal) atau 12"
4)  Kukusan dipanaskan terlebih dahulu baru letakkan loyang ke dalamnya.
5)  Kukus selama 30- 35 minit.
6)  Potong apabila sudah sejuk.

Nota tambahan/tips : 
i) Untuk memperolehi struktur yg lebih kenyal bergoyang, kurangkan tepung gandum dan lebihkan tepung ubi
ii) Supaya air tak banyak menitik di tengah2, mula2 kukus tanpa letak kain pada penutup, bila dah separuh masa baru tutup dgn kain atau aluminium foil

iii) Bila dah masak, buka penutup dan biarkan dalam pengukus sehingga air yang berkumpul di permukaan kering, baru matikan api dan angkat.

No comments:

Post a Comment