Pages

August 18, 2016

Baked Chicken / Ayam Panggang

Semenjak dua menjak, seronok rasa buat menu ayam panggang ni. Ini kejadian beberapa hari lepas atas permintaan en abe. Paling kelakar, Fawwaz pun pandai komen.. "macam kat restaurant". Penuh perasaan depa makan.. Mak bagi laluan kat dorang menikmati hidangan ni sebab mak lately asyik lapaq nasik je.. esp bila ada sambal tempe kat dapur tu.. hehe!


Tak mau cakap banyak2.. jom check resipinya. Akak bakar guna pressure cooker.. Tu yang jadinya lembut sebati rasanya.. tak kering.. Senang cerita, macam ayam Kenny Rogers Roasters.. tu yang Fawwaz maksudkan tadi tu.. Sebab rasanya dah lama benor tak bawa ke situ.


BAKED CHICKEN / AYAM PANGGANG SEDAP

Bahan2:
(untuk 2 orang makan)

1/2 ekor ayam - potong dua
1/2 labu bawang Holland - saiz besar
2 biji bawang putih
1 cm halia
1/2 kiub ayam
2 sudu sos black pepper
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 sudu besar herba campuran - akak guna oregano jer
Sedikit mentega (saya guna minyak zaitun)

Cara2:

Kisar semua bahan hingga halus
Tuang ke dalam bekas ayam dan perap selama 1 1/2 jam. Kalau overnight lagi sedap..
Lumur dengan mentega atau minyak sebelum membakar)
Bakar di dalam oven sehingga masak.

* Saya gunakan PRESSURE COOKER Philips untuk membakar. Tukar tombol tekanan ke arah "bake". Tekan menu bake --> chicken --> Start. Masa yang diambil ialah 18 minit. Semasa tinggal 9 minit, saya balikkan ayam dan tutup semula. Biarkan sehingga selesai (berbunyi beep). Ayam lebih lembut dan moist jika menggunakan pressure cooker.




8 comments:

  1. Bole buka ke penutup jika masa masak blom habis

    ReplyDelete
  2. tumpang tanya , perlu letak air tak?

    ReplyDelete
  3. Masa nak terbalikkan ayam perlu off kan tau mcmn ya

    ReplyDelete
  4. Tak perlu off kan... just buka dan terbalikkan

    ReplyDelete
  5. Eliss... tak perlu. Tapi boleh siram sikit dgn air perapan jika ada

    ReplyDelete
  6. Masa buka penutup untuk terbalikkan tak perlu release pressure kan? Masa dah siap pon tak perlu release pressure ke vent kan?

    ReplyDelete
  7. Alcea... Tak perlu release pressure sebab mmg dah set pada bake. Lubang wap sentiasa terbuka dan penutup pun mudah tutup/buka..

    ReplyDelete
  8. Xpayah tukar p vent ka masa nak balik ayam? Sy buat tp x balik..hangit yg bawah..yg atas ok..keras kejung bahagian bwh..

    ReplyDelete