"Tu kan kek biasa yang jual kat pasar tu..." katanya. Tapi serious akak suka sebab manisnya biasa2..
Resipi asal datangnya dari FB Sheila Rusli.. yang sesekali akak tangkap gambar kek akak yg tak seberapa dengan resipi sesapa entah ada tertepek di situ.. hurmmm.
Bahan2:
3 biji telur
1 cawan gula
1 cawan majerin
2 cawan tepung gandum * }
1 sudu makan baking powder} ayak bersama
2 sudu besar
1 sk esen vanilla
* Jika guna tepung naik sendiri, tak perlu letak baking powder
Cara2:
1) Pukul gula dan majerin sehingga kembang (warna bertukar putih)
2) Masukkan telur satu persatu sambil memukul sehingga kembang
3) Masuk vanilla dan susu. Kacau sebati.
4) Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik
5) Bahagikan kepada beberapa bahagian ikut citarasa dan letak pewarna
6) Lengser loyang berukuran 8" dan alas dengan baking paper
7) Masukkan adunan secara selang seli sehingga habis
9) Bakar dengan suhu 160C (akak guna 165C) selama 45-60 minit atau sehingga masak. Nak tau masak, kek akan naik berperingkat dari tepi sehingga bahagian tengahnya, baru cucuk dengan tester.
No comments:
Post a Comment