Selain laksa Johor, ini adalah pilihan seterusnya.. Asalkan jenis lemak macam laksa Trengganu dan Laksam, meme akak suka.
Semalam akak merajinkan diri buat laksa siam tu. Gigih cari bahan2 di pasar Taman Aman. Alhamdulillah, puas makan walau ada sikit slack nye sebab akak guna santan fresh yang tak fresh dibeli kat pasar tu. Tak tau la kenapa boleh beli santan tu sebab biasanya akak prefer guna santan kotak atau beli kelapa parut dan perah sendiri guna air panas.
Resipi akak ikut Joice Manirath di group FB MAHN. Tapi akak ada tambah bahan hasil dari skodeng kat beberapa blog.. Bila dah sekali buat tu, memang terasa senang la..
LAKSA SIAM
(Rujukan : Joyce @MAHN)
Bahan2:
1 peket laksa halus - rendam 1 jam dan celur hingga masak.
Kuah Laksa:
4 ekor ikan kembung sederhana besar (atau guna 2 tin besar ikan sardin)
4-5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 batang serai *
1 inci lengkuas (joice tak letak) *
1 inci kunyit *
2 sudu besar cili kisar (atau 12 biji cili kering) *
1 batang bunga kantan *
Sedikit belacan *
2 kotak kecil santan
3 keping asam gelugur
Garam dan gula
Air secukupnya
3-5 keping daun limau purut
Cara2:
1) Rebus ikan dengan 2 keping asam.
2) Keluarkan isi ikan dan lenyek2 atau kisar. Simpan air dan asam.
3) Kisar semua bahan bertanda *
4) Didihkan santan bersama air.
5) Masukkan bahan kisar ke dalamnya.
6) Bila mendidih, masukkan ikan dan kacau sebati.
7) Perasakan dengan garam dan gula.
8) Masukkan daun limau purut dan matikan api.
p/s: Ada satu lagi bahan penting yang orang Siam guna iaitu akar temu kunci (rujuk gambar di bawah). Tapi akar ni agak susah nak cari. Sesekali je akak nampak di pasar pagi Jitra. Dimasukkan sewaktu merebus ikan. Yg ni akak kena check balik sebab dalam resipi ni tak guna.
Ulam2:
Bunga kantan
Kacang panjang
Tauge
Timun
Limau kasturi
Laksa yg halus.. Kalau takda yang kasar pun takpa |
Serai, bunga kantan, bawang, kunyit dan lengkuas |
Akar temu kunci - gambar google |
Ulam-ulaman |
Kalau beli atau makan di luar kuahnya cair, tak nampak ikan.. Buat sendiri kasi ikan lebih.. dah macam laksa johor pulak |
Tq...sharing yang bagus
ReplyDeleteTerima kasih sudi singgah.. :)
ReplyDeleteMesti letak lengkuas ke?
ReplyDeleteLengkuas hanya optional
ReplyDeleteKunyit tu kalau digantikan dengan serbuk kunyit boleh ke?
ReplyDeletesalam... terbaik lah sdp sgt.. resepi pn senang. tq sharing.hehe
ReplyDeleteSaya share ya...t.kasih
ReplyDeleteTq..nnti bole cuba
ReplyDeletemana nak dapat laksa halus
ReplyDeleteLaksa halus boleh di beli di sesetengah kedai tapi kadang susah sikit jumpa. Memang dia tulis "laksa halus". Kalau takda, hat kasar pun takpa
ReplyDelete