Resipi daripada mak.. memang mabeles. Akak buat untuk 7 orang makan, tapi akak sendiri entah berapa kali ulang daa.. eheh. Nak masaknya kenalah menahan sabar sikit sebab ambil masa banyak juga.. Sirap gula tu pulak kalau purely guna gula gerek a.k.a gula melaka akan jadi pucat jernih macam gambar di bawah. Nak kena campur gula merah sikit baru nampak lebih berseri. Tak perlu tambah gula putih..
Biasanya bubur somsom ni berwarna putih.. Tapi ramai juga yang buat dengan warna hijau dan diletak pandan. Akak cuma guna pandan paste kopoe2 tu jer..
BUBUR SOMSOM
Bahan2:
2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung ubi
6 cawan santan (akak guna 1 kotak kecil santan + selebihnya dengan air)
Perisa pandan & pewarna (optional)
Cara2:
Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati hingga tiada ketulan tepung.
Masak dengan api yang perlahan dengan sentiasa mengacau sehingga menjadi pekat, berkilat dan tidak melekat di tepi periuk.
Tutup periuk, kecilkan api dan biarkan sehingga lebih kurang 45 min - 1 jam. Sesekali boleh di kacau supaya masak rata dan tutup semula.
Bila dah nampak berkilat dan cukup masak boleh matikan api. Kalau kelihatan masih agak cair (kerana perpeluhan), boleh buka penutup dan kacau sehingga likat baru matikan api.
Cara menghidang ialah dengan memotong terlebih dahulu (jika diletak di dalam bekas besar) dan dituang sirap gula merah.
Untuk lebih nyaman, sejukkan air gula atau letakkan ais kiub.
Sayang nak buang hat melekat2 tepi periuk, tu yg rupa gini.. hehe |
SIRAP GULA
Bahan2:
5 keping gula gerek/melaka
1 senduk gula merah
Daun pandan
Air secukupnya
Cara2:
Masak kesemua bahan hingga mendidih.
Tapis dan sejukkan.
Jangan makan manis2 sangat.. sila campur air kalau terlalu manis ya.. ;)
Bahan2:
5 keping gula gerek/melaka
1 senduk gula merah
Daun pandan
Air secukupnya
Cara2:
Masak kesemua bahan hingga mendidih.
Tapis dan sejukkan.
Jangan makan manis2 sangat.. sila campur air kalau terlalu manis ya.. ;)
No comments:
Post a Comment